250 ezer magyar autón nincs kötelező biztosítás

A biztosítások fontosságát nem győzik hangsúlyozni a hozzáértő személyek. Sokszor csak elsuhan az ember füle mellett, de ez a napjainkra már majdhogynem közhelynek minősülő felszólítás igenis lényeges.

A balesetekkel teli mindennapokban az emberek figyelme felülkerekedik azon az eshetőségen, hogy egy baleset velük is bármikor megtörténhet. Nem ijesztgetésképpen, de fontos tudomásul venni és felkészülni a hasonló esetekre.

Kötelező gépjármű biztosítások

A biztosítás fontosságának hangsúlyozása érdekében 1993 óta szeptember 20-ika a biztosítás világnapja. A biztosítottságot a biztosítók bevételének és a GDP-nek az aránya mutatja meg egy országon belül. Ezzel a mércével mérve Magyarországon majdnem 3 százalékát teszi ki a biztosítottság a GDP-nek. Ez Európa-viszonylatban nem túl biztató eredmény, hisz például Ausztriában ez több mint 5 százalék. Ez a mutató az összes biztosítástípusra vonatkozik.

Ha megnézzük a 2014/2015-ös évben a kötelező gépjármű biztosításra kimutatott adatokat, láthatjuk, hogy a több mint 4 millió gépjárműből 250 ezer gépjármű nem rendelkezik kötelező biztosítással. Ám a helyzet közel sem olyan aggasztó, mint azt a számok mutatják, mivel azt is figyelembe kell vennünk, hogy több olyan jármű is beleszámolódik ebbe a kimutatásba, amelyek már nem használatosak, de nem íratódtak még ki a forgalomból. Így a biztosítottsági arány a kötelező biztosítások terén körülbelül 2,5 százalékra csökken, ami pedig egy egészen elfogadható arány.

Lakásbiztosítások

Ha a lakásbiztosítottság arányát vesszük szemügyre, egészen jó eredményt figyelhetünk meg nemzetközi viszonylatban is. Ez az arány körülbelül 75 százalékra tehető. Itt nem csak az arány megfelelő, hanem a szerződésen belül biztosított kockázatok is. A maradék egynegyed biztosítással nem rendelkező lakások felét lehetne még biztosítani, a másik fele azonban területi fekvése miatt nem is lenne erre alkalmas.

Így elmondhatjuk, hogy Magyarország a lakásbiztosítottság terén igencsak magas aránnyal rendelkezik. Emellett az úgymond nem biztosítható lakások számára létrejött egy alap, amely ezek kárának fedezésére szolgál, ez a Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alap.

Megtakarítások

Ha figyelembe vesszük, hogy a megtakarításra való hajlandóság nagy mértékben függ a jövedelemtől, akkor érthető, hogy miért mellőzik annyian azt, hogy fiatalkorban megkezdjék a megtakarítást. Ám, ha belegondolunk, hogy az emberek mennyit hajlandóak költeni élvezeti cikkekre és szerencsejátékokra, akkor másként láthatjuk a helyzetet.

Ha fiatalkorban elkezdenénk félretenni akár egészen kis összegeket, akkor nyugdíjas korra öngondoskodásra is jutna akár. Erre egy igencsak jó megoldást nyújtanak a nyugdíjalapok, amelyek lehetőséget adnak már fiatalkorban befektetni a pénzünk egy részét nyugdíjcélú megtakarításra.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>